.st0{fill:#FFFFFF;}

Presa din America scrie despre ARN 

Articole | 13/12/2023
Conferința recentă ținută de ARN la Brașov a atras și atenția publicului american. Publicația conservatoare The Washington Stand, scrie laudativ la adresa partidului nostru și a pozițiilor conservatoare pe care le împărtășim.
 
Pentru creștinii care observă politica americană, anul 2023 a oferit partea sa de frustrare. De exemplu, sub administrația Biden, Departamentul de Stat al SUA a exportat în mod agresiv ideologia LGBT în străinătate, Departamentul Apărării a finanțat ilegal avortul, iar FBI-ul a dat dovadă de o prejudecată anti-catolică alarmantă. În plus, alegerile din Ohio și Kentucky ne-au reamintit în mod sobru că mulți dintre concetățenii noștri sunt încă departe de a avea o etică pro-viață consecventă. Cu alegerile prezidențiale la orizont, politica promite să adauge și mai multă tensiune la legăturile sociale deja șubrede care țin unite multe comunități.
 
Dar, în mijlocul divizării din America, creștinii investiți în politică și guvernare pot găsi o încurajare într-o adunare recentă din România. Pe 25 noiembrie 2023, Alianța Renașterii Naționale (ARN) și-a ținut conferința națională la Brașov, România. ARN este un partid politic conservator, de orientare creștină, care militează pentru apărarea căsătoriei și a familiei naturale, a libertății religioase, a recunoașterii legale a dreptului la viață de la concepție până la moartea naturală și a statului de drept. De asemenea, partidul se opune pornografiei, ideologiei de gen și legalizării prostituției. Înființat de Petru Costea în 2020, partidul candidează pentru locuri atât în Parlamentul European, cât și în Parlamentul României în 2024.
 
Am fost invitat la conferința anuală pentru a vorbi cu organizatorii partidului ARN, activiști, oficiali guvernamentali precum și pastori. În prima mea prezentare, am vorbit despre angajamentul politic creștin și despre pietrele de temelie ale unei viziuni biblice asupra lumii. În mod specific, am subliniat două principii care ar trebui să îi ghideze pe creștini în politică: administrarea și iubirea aproapelui.
 
Creștinii au responsabilitatea de a fi administratorii a tot ceea ce Dumnezeu ne-a încredințat. Se înțelege pe scară largă că ar trebui să fim buni administratori ai unor resurse precum timpul și banii. Dar le-am explicat ascultătorilor mei convingerea mea că suntem chemați să fim buni administratori a tot ceea ce Dumnezeu ne-a binecuvântat, iar pentru aceia dintre noi care trăim în republici constituționale precum Statele Unite sau România, acest lucru include libertățile noastre și libertățile politice.
 
Isus a spus că a doua mare poruncă este „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” (Marcu 12:31). Din pilda Bunului Samaritean, creștinii înțeleg că oricine merită iubirea aproapelui. Am explicat convingerea mea că iubirea aproapelui nostru într-un mod holistic și cuprinzător implică angajarea în politică, arena în care se formează drepturile și libertățile fundamentale ale unei societăți.
 
În cea de-a doua prezentare, m-am concentrat asupra avortului și a ideologiei de gen, subiecte tot mai mult la orizont în cultura română. Folosind exemple de pe scena politică americană, am explicat modul cum o viziune biblică asupra lumii le cere creștinilor să prețuiască copiii nenăscuți ca fiind făcuți după chipul lui Dumnezeu. Am explicat, de asemenea, cum revoluția sexuală a reușit să răstoarne cu succes secole de norme privind familia și moravurile sexuale și am îndemnat liderii politici și de slujire să se opună imperialismului ideologic american și european și să reafirme învățăturile biblice privind căsătoria și familia.
 
La fel ca în majoritatea țărilor, România are mai multe partide politice reprezentate în parlament. În prezent, nouă partide diferite au reprezentanți care servesc în Parlamentul României, iar 10 partide au reprezentanți în Parlamentul European. Într-un moment în care partidul aparent conservator din Statele Unite se luptă uneori să apere cu fermitate ceea ce Russell Kirk a descris cândva ca fiind „lucrurile permanente” (adică viața, căsătoria și familia), însăși existența ARN și alianța lor recent anunțată cu un partid creștin ortodox este extrem de încurajatoare. Cu ororile regimului comunist anti-Dumnezeu și anti-biserică al lui Nicolae Ceaușescu (1974-1989), care fac încă parte din memoria vie a majorității românilor, este nevoie de o mișcare angajată în mod explicit să aducă principiile biblice în piața publică pentru a contracara apatia politică încă prezentă în multe biserici din România.
 
În cele din urmă, ca parte a călătoriei mele, am avut ocazia să vorbesc în două dintre cele mai mari biserici penticostale din Brașov, al șaselea oraș ca mărime din țară. Cântarea de laudă și închinarea cu creștinii români a fost un punct culminant al vizitei mele. La cea de-a doua biserică, am predicat din Matei 16:13-20, binecunoscuta relatare a lui Isus și a ucenicilor din Cezareea lui Filipi. Am încurajat biserica să se gândească la identitatea lui Isus și apoi am parcurs ceea ce George Barna a identificat ca fiind cele șapte pietre de temelie ale unei viziuni biblice asupra lumii. După ce am împărtășit datele din studiul FRC 2023 privind viziunea mondială, am explicat de ce o viziune ortodoxă asupra lui Dumnezeu, a mântuirii, a Scripturii și a condiției umane este crucială pentru maturitatea creștină și pentru ucenicie.

Poate că am vizitat România cu scopul de a încuraja creștinii români, dar am plecat simțindu-mă incredibil de încurajat și binecuvântat eu însumi. Biserica românească nu este perfectă, dar este plină de frați și surori care Îl iubesc pe Dumnezeu și care se angajează să aducă Cuvântul Său în familiile și comunitățile lor. Deși americanii vor fi, în mod de înțeles, concentrați asupra propriei noastre situații politice în 2024, sper că mulți credincioși din Statele Unite mi se vor alătura în rugăciunea pentru lucrarea lui Dumnezeu în alte țări, inclusiv în România, unde se pare că este în curs o lucrare interesantă a lui Dumnezeu.

Material publicat în 9 decembrie 2023 de David Closson în washingtonstand.com. David Closson este director al Centrului pentru viziune biblică asupra lumii la Family Research Council.

 
Autor: David Closson ( Director of the Center for Biblical Worldview at Family Research Council)
 
Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.


Manole Mihail a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.