.st0{fill:#FFFFFF;}

Respect pentru persoanele în vârstă 

Articole | 27/03/2023

Alianța Renașterea Națională respectă persoanele în vârstă. Părinții noștri au fost persoane în vârstă și la fel bunicii noștri. Unii dintre noi suntem deja în vârstă, iar ceilalți (sperăm) vor fi.

Oamenilor în vârstă le datorăm cinstea și respectul.

Ieri am avut o ședință la ARN în care am abordat subiectul pensiilor în lumina protestelor din Franța, cât și problema pensiilor din România. Am discutat și ce politici ar aborda ARN pentru populația în vârstă dacă am fi la guvernare. Participanții au fost persoane din toate categoriile de vârstă, inclusiv tineri care s-au repatriat în România din Occident și au început afaceri în țară.

Am remarcat respectul deosebit al fiecărei persoane care a luat cuvântul față de persoanele în vârstă.

A fi în vârstă, am concluzionat noi, nu înseamnă că ai devenit irelevant. Dimpotrivă.

A fi în vârstă nu înseamnă că stai în calea generațiilor mai tinere. Dimpotrivă.

A fi in vârstă nu înseamnă ca ești o povară pentru alții. Dimpotrivă.

Unul dintre participanți remarcă faptul că discriminarea pe piața muncii din România împotriva persoanelor în vârstă este atroce. Că persoanele între 45 și 65 de ani nu se pot angaja cu toate că unii ar prefera să muncească în loc să primească pensii.

O altă persoană, tânără, remarca faptul că în România slăbește virtutea muncii și a hărniciei. Că atitudinea în creștere în rândul unor categorii de persoane este ostilă față de muncă, în general, și disprețuiește munca, aceasta ca și valoare intrinsecă.

Ostilitatea față de muncă – ori trivializarea valorii muncii – este un fenomen global. În America, de exemplu, 9 de milioane de persoane între 25 și 55 de ani refuză să muncească. Intenționat.

Pandemia i-a influențat că e mai bine să primești decât să dai, și că sacul din care primești e fără fund.

Am ascultat cu atenție comentariile colegilor mei și mi-am dat seama de nivelul înalt și inteligent al conversației noastre. De dorința sinceră de a îndrepta lucrurile în România, de a elimina discriminarea împotriva celor vârstnici și crearea de politici care să stimuleze participarea persoanelor de peste 45 de ani pe piața muncii. De crearea unei culturi care să înfiripe în gândul membrilor societății noțiunea că „e mai bine să dai decât să primești”.

Francezii sunt nemulțumiți că vârsta de pensionare va fi ridicată la 64 de ani. Franța a ajuns aici din motive multiple care trebuie evitate în România. Avortul e motivul principal pentru necesitatea ridicării vârstei de pensionare. Persoanele în vârstă cresc ca număr, pe când cele tinere scad ca procent al populației. Declinul demografic al zilelor noastre e unul artificial (cauzat de avort și distrugerea familiei și căsătoriei) mai mult decât unul natural.

Când generația tânără este îndoctrinată că ființele nenăscute sunt fără valoare, că ființele nenăscute sunt un obstacol în calea împlinirii personale, că familia și căsătoria sunt irelevante, ori că procrearea este o „invenție” creștină în loc de mijloc de împlinire emoțională și firească a ființei umane, îmbătrânirea populației este inevitabilă.

Occidentalii au mai gafat și transformând știința și tehnologia în idoli. În sensul că ni s-a spus, din nou și din nou, că automatizarea va duce inevitabil la creșterea productivității muncii, în măsura în care un număr mai mic de lucrători va crea, prin intermediul științei și tehnologiei, un randament economic mai ridicat pentru satisfacerea nevoilor unui număr mai mare de oameni și astfel va rezolva problema pensiilor.

Realitatea, însă, este diferită. Știința și tehnologia au cauzat, dimpotrivă, un declin al muncii ca virtute intrinsecă. Curios, de asemenea, este și faptul că inteligența artificială nu a eliminat ființa umană ca agent primordial al vieții economice. Dacă acum 15-20 de ani aceste argumente sau îngrijorări erau la modă, în zilele noastre ele nu mai sunt atât de convingătoare.

E 25 martie, ziua în care zeci de mii de cetățeni ies pe străzile României să cinstească viața copiilor nenăscuți. Lăsați-i să vadă lumina zilei. Investiți în ei și ei vor fi o mare binecuvântare pentru noi și România! Investind în ei, investești în tine. Moartea lor va fi și moartea noastră.

Alătură-te Partidului Alianța Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

persoanele în vârstă
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.