.st0{fill:#FFFFFF;}

Revolta germanilor împotriva democrației 

Articole | 09/12/2022

Germania și Occidentul ne dau lecții de democrație, ca și când noi, est-europenii, am fi niște sălbatici apăruți pe lume doar acum 33 de ani. Vântură de la un capăt la altul al lumii noțiunea că ele sunt sisteme democratice autentice cu o cultură politică înrădăcinată în „valori europene” și deci superioare în raport cu restul lumii, inclusiv noi, românii.

Din când în când, însă, apar știri pe care mass-media și propaganda occidentală nu le pot nega ori camufla și care denotă că Occidentul are, în multe privințe, de învățat – și lecții de primit – de la est-europeni și chiar de la noi, de la români, privind democrația și stabilitatea politică.

Nu doar că Suedia este cea mai violentă țară din Europa la ora actuală, dar și Germania își dă arama pe fața în aceste zile când suntem informați de existența în Germania a unei rețele relativ extinse de persoane influente care urmăreau și plănuiau de mult timp eliminarea democrației și a sistemului constituțional și instaurarea în Germania a unei monarhii.

În aproximativ o săptămână marile publicații occidentale vor începe să comenteze mai pe larg știrea parcă ireală din Germania și ne vor da, probabil, o analiză mai aprofundată a sâmburilor revoltei germanilor împotriva democrației.

Știrea, încă greu de digerat, nu pare doar ireală, dar și este, realmente vorbind, extrem de îngrijorătoare. În anii 20 ai veacului trecut, Germania a fost sfârtecată de violență politică – pe vremea Republicii Weimar. Asta a inclus și acțiunile naziste care au culminat în binecunoscutul Munich Putch în care s-a afirmat și Hitler, viitorul Fuhrer al Reich-ului german. Extremismul politic german, anti-democratic și rasist, a supraviețuit și încă este, după cum se vede, o realitate periculoasă în inima Europei.

Tendințe de acest gen nu există în România zilelor noastre. Ultimul asasinat terorist în România a fost a lui Iorga la Sinaia, în noiembrie 1940. Să nu uităm și Suedia unde, în anii 1970, Premierul Olof Palme a fost asasinat.

Nu, nu cred că Germania, Suedia ori Occidentul în general au autoritatea morală să ne dea lecții de democrație. Sâmburii rebeliunii împotriva democrației, însă, există peste tot. În fiecare cultură, civilizație ori epocă istorică. Ceea ce s-a întâmplat în această săptămână în Germania trebuie să ne țină treji și vigilenți privind democrația și libertatea. Democrația este un sistem prețios, un sistem care ne apără libertatea și drepturile. Democrația, însă, este și fragilă. Peste tot în lume.

Este oare doar o coincidență că arestarea liderilor puciști din Germania a avut loc pe 7 decembrie? Este 7 decembrie o zi memorabilă în istorie? În 1941, pe 7 decembrie, militarismul japonez a atacat SUA la Pearl Harbor forțând-o să intre în războiul mondial. O Japonie democratică foarte probabil nu ar fi invadat China, Manchuria ori Coreea. Democrația, deci, este o garanție și împotriva războiului.

Și tot pe 7 decembrie, să nu uităm, Pedro Castillo, președintele stângist din Peru, a încercat abolirea prin decret prezidențial a sistemului constituțional din Peru. În aceeași zi, însă, parlamentul peruan l-a arestat și destituit din funcție pentru încălcarea constituției.

Democrația trebuie protejată. În primul rând în mințile și inimile noastre, adoptând o atitudine și cultură politică pro-democrație. Iar apoi prin intermediul sistemului de învățământ, tribunale și
parlament.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.