.st0{fill:#FFFFFF;}

Rezoluție privind protejarea democrației și statului de drept 

Rezolutii | 26/03/2022

În ultimii ani, democrația si statul de drept au fost discreditate prin acțiunile oficiale ale autorităților, atât in România cât și în Occident. Executivul, Parlamentul, și sistemul judiciar nu ne-au oferit nici pârghiile necesare și nici nu ne-au protejat libertățile fundamentale. 

Au încălcat Constituția, legile țării, și au asuprit oamenii nevinovați, la adăpostul legii și a statului de drept pe care le-au redus la niște noțiuni nesemnificative.

La nivel global, au devenit frecvente atacuri similare la adresa democrației și a statului de drept, atacuri frecvente și agresive, sub pretextul combaterii pandemiei. Democrațiile occidentale au ignorat și abuzat suveranitatea cetățenilor de a-și decide singuri soarta, atât la bine cât și la rău.

Mass media a participat la aceste acțiuni concertate, devenind un pilon al autocrației și nu un pilon al democrației și statului de drept.

Autoritățile au dovedit o agresivitate pregnantă pentru aplicarea fără discernământ a regulilor și directivelor neconstituționale pentru prevenirea și încetinirea pandemiei. Amenzile au fost aplicate cu o cruzime deosebită, sumele au fost exagerat de mari, iar statul de drept al țării nu a pus la dispoziția cetățenilor o structură viabilă pentru contracararea abuzurilor împotriva cetățenilor și împotriva drepturilor lor.

Regretabil, în anii pandemiei încrederea cetățenilor în democrație și în statul de drept a scăzut, tocmai din cauza acțiunilor anti-democrate și neconstituționale aplicate de clasa politică. Sondajele de opinie publicate în ultimele luni atât în România cât și în străinătate, dovedesc trista realitate că cetățenii tind să aibă o încredere crescândă în sistemele autoritare, și o mai mică încredere în sistemele democrate. 

Conform unui sondaj de opinie global publicat la începutul anului de către Pew Research Center, “în țările din întreaga lume, normele democratice și libertățile civile s-au deteriorat. Pentru mulți cetățeni, democrația nu este eficientă: cetățenii îndrăgesc democrația, dar loialitatea lor față de aceasta nu este întotdeauna foarte puternică. Divizările politice și sociale amplifică provocările curente la adresa democrației. Cetățenii își doresc o voce mai puternică în spațiul public, în politică și în stabilirea normelor și politicilor”.

Conform studiului, doar 78% dintre cetățeni consideră democrația drept un sistem “bun”; 49% preferă un sistem condus de experți; 26% optează pentru un sistem condus de un lider puternic; iar 24% dintre respondenți propun un sistem politic condus prin autoritate militară. 

Propaganda comunistă chineză propune o nouă democrație, una fondata pe “rezultate” și nu pe nu consens cetățenesc.

În acest context periculos pentru democrația autentică și pentru statul de drept autentic, în România, Partidul Alianța Renașterea Națională își exprimă îngrijorarea față de declinul instituțiilor democratice ale României, declin cauzat de către partidele politice care în prezent sunt reprezentate în Parlament.

Alianța Renașterea Națională își reafirmă convingerea în viabilitatea democrației și a statului de drept în sensul lor clasic și tradițional. Considerăm necesar și indispensabil ca cetățenii României să își poată decide singuri soarta prin alegeri libere, și instituirea de legi și instituții publice care să le protejeze drepturile și libertățile fundamentale. 

Considerăm imperioasă adoptarea unor mecanisme legislative și constituționale care să prevină abuzurile petrecute în anii recenți împotriva drepturilor cetățenești de către autorități, și care să le acorde cetățenilor posibilitatea de a ataca in instanță abuzurile statului.

Ne exprimăm convingerea că odată ajuns în Parlament și la guvernare, Partidul Alianța Renașterea Națională va întări democrația și statul de drept în România, și va consolida poziția României pe scena internațională.

Având în vedere pericolele la adresa democrației și a statului de drept enumerate mai sus în formă deloc exhaustivă, 

Reafirmând dedicarea Partidului Alianța Renașterea Națională față de democrația și statul de drept în înțelesul loc clasic, membrii și simpatizanții Partidului Alianța Renașterea Națională adoptă prezenta Rezoluție, cu prilejul Conferinței Partidului Alianța Renașterea Națională, din Oradea în data de 5 martie 2022.

Rezoluția este semnată în numele Alianței Renașterea Națională de

Dl. Dr. Petre Costea, președinte ARN

Dl. Beniamin Lup, președinte Executiv ARN


Lidia a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.