.st0{fill:#FFFFFF;}

Să oprim adoptarea sistemului „barnevernet” în România 

Articole | 18/04/2023

Noua lege „Barnevernet” în România? Ingerința statului în viața de familie!

Stimatul nostru coleg, dl Ștefan Moțec, Avocat (Timișoara) mi-a luat-o înainte și deja a făcut o analiză foarte bună și detaliată a unui proiect de lege din România cu care nu agreez nici eu: stabilirea unui sistem Jugendamt / Barnevernet în România. Dl Moțec ne-a pus la dispoziție, prin intermediul organizației pe care o conduce, OCDL, o analiză detaliată, foarte bună și coerentă. Îi mulțumim! Recomand fiecăruia dintre voi să o citiți cu atenție. De asemenea, vă rog să o distribuiți în sfera voastră de influență.

Voi reveni cu un alt prilej să discut acest proiect legislativ, cât și altele care, din nefericire, sunt contrare intereselor naționale și sunt adoptate prin proceduri de „urgență” la cererea Uniunii Europene. Acest șantaj politic din partea UE e acceptat, din nefericire, de timida noastră clasă politică. Sperăm să o dăm la o parte în 2024!

La propunerea Guvernului, s-a supus votului Parlamentului României propunerea legislativă PL-x nr. 145/2023 având ca obiect „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”.

În procedură de urgență, chiar după sărbătorile pascale, Camera Deputaților (camera decizională) va avea pe ordinea de zi votarea formei actuale a Proiectului de Lege. Deși scopul declarat al acestui Proiect de Lege este unul nobil, urmărindu-se sprijinirea familiilor aflate în situații de „risc”, atragem atenția că în realitate se are în vedere și se va putea ajunge la:

  • prezumția de „culpabilitate” a părinților
  • „instituționalizarea” masivă a copiilor
  • creșterea rolului statului în „apărarea interesului copiilor” în detrimentul părinților
  • implementarea unor măsuri abuzive, lipsind pârghiile legale și judiciare de control, prevenire și remediere
  • restrângerea mediului familial doar la părinți, fiind exclusă familia naturală extinsă
  • implementarea unui sistem de tip „big brother”, intitulat „Observatorul Național al Copilului”, care poate viza orice copil din România

Situațiile care pot conduce la intervenția statului în viața de familie sunt atât de extinse, încât majoritatea familiilor din România pot fi „beneficiare” ale acestui Proiect de Lege, cu sau fără voia lor, în mod întemeiat sau abuziv, dar „legal”. Astfel, cu titlu de exemplu, familiile vizate sunt cele în care se identifică oricare din următoarele situații:

  • situația economică precară a familiei
  • condiții de locuit precare existente în familie
  • starea de sănătate precară a unui membru al familiei
  • starea de dizabilitate a unui membru al familiei
  • nivelul de educație scăzut al membrilor familiei
  • anumite comportamente ale copilului, cum ar fi: comportament delincvent; consum de alcool și droguri; tentativă de suicid; abandon școlar etc., chiar dacă părinților nu li se poate reproșa nimic raportat la comportamentul copilului lor (!)

Întrebare de verificare: te regăsești tu sau un membru al familiei într-una dintre situațiile de mai sus? Dacă răspunsul este afirmativ, poți fi vizitat de un asistent social pentru verificări, respectiv întocmirea unui „plan de acțiuni”, în mod legal (dacă se va adopta Proiectul de Lege în versiunea actuală). Poate tu ești o excepție, dar sigur cunoști nenumărate familii care se regăsesc în ipotezele de mai sus, dar care nu justifică intervenția invariabilă a statului în viața acelei familii.

În concluzie, nu dorim un „Barnevernet” (Norvegia) în țara noastră. Nu dorim un „Jugendamt” (Germania) în România. Nu dorim alte cazuri „Bodnariu” sau „Furdui” chiar pe teritoriul țării noastre. De aceea, SOLICITĂM să nu fie votată propunerea de lege PL-x nr. 145/2023 în forma ei actuală întrucât:

  • atentează la relațiile familiale
  • crește rolul statului în viața de familie în detrimentul părinților și a familiei extinse
  • deschide calea unor evidente abuzuri
  • contravine Constituției României
  • contravine intereselor poporului român

Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți a realizat o analiză juridică a Proiectului de Lege și va pune la dispoziția deputaților din Parlamentul României argumente juridice care să evidențieze capcanele acestui Proiect de Lege, precum și neconstituționalitatea acestuia și, astfel, să blocheze adoptarea acestuia în versiunea actuală.

Susțineți demersul O.C.D.L. prin completarea prezentului Formular și distribuirea lui familiilor și comunităților din proximitatea dumneavoastră, precum și pe canalele media!

O susținere cât mai largă va mări șansele de reușită în blocarea acestui Proiect de Lege în versiunea actuală. Vă mulțumim! Urmăriți pagina www.ocdl.ro pentru mai multe detalii despre acest demers!

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

barnevernet
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.