.st0{fill:#FFFFFF;}

Schimbările climatice, între mit și realitate 

Articole | 26/05/2022

Partea a II-a

La începutul săptămânii am prezentat prima parte a recenziei cărții lui Steven E. Koonin, publicată recent: Unsettled: What Climate Science Tell Us, What it doesn’t, and why it matters / Incert: Ce ne spune, ce nu ne spune știința climei și de ce asta contează. Am redat atunci trei (3) concluzii majore ale cărții. Astăzi redăm continuarea de la recenzia numărul 4.

4. Oamenii de știință nu agreează privind încălzirea planetei ori dacă într-adevăr există o încălzire a planetei. Sute de modele au fost deja create de climatologi privind subiectul. Discrepanța dintre modele este imensă, de 3 grade Celsius. Cu alte cuvinte, dacă unii experți cred că în secolul 20 temperatura a crescut cu 1 grad Celsius, la extrema opusă sunt experții care pun creșterea temperaturii cu 4 grade Celsius.

5. Analizarea temperaturii planetei după anii 1960 este în întregime imprevizibilă. Nu se poate vorbi de o încălzire a planetei de la anii 1960 încoace.

6. Oamenii de știință, explică Koonin, au manipulat în mod intenționat datele științifice pentru a justifica obiectivele industriilor care au sponsorizat studiile. De exemplu, afirmă el, creșterea temperaturii între 1895 și 2018 a fost de 1 grad Celsius, dar cea mai mare creștere s-a produs în anii 30, în timp ce în ultimele decenii temperatura medie a planetei nu a mai crescut, ci a început să scadă.

7. În opinia lui Koonin, nivelul oceanelor și al mărilor nu crește. Dimpotrivă, insulele din Pacific și orașele de pe malurile oceanelor (Miami, New Orleans, Houston, de exemplu) se scufundă nu din cauza climei, ci datorită extracției apei potabile și scurgerii apei menajere subterane. Doar 20% din scufundarea acestor orașe, spune Koonin, poate fi atribuită climei.

8. Koonin confirmă că numărul uraganelor și intensitatea lor a rămas constantă în ultimii 100 de ani.

9. Tranziția de la sursele de energie tradiționale la cele noi, numite green energy / sau renewable energy, nu se poate face în câteva decenii așa cum propune Administrația Biden și Uniunea Europeană. Fermele eoliene și panourile solare nu vor putea înlocui resursele tradiționale de energie (fossil fuels).

10. Pentru Koonin, echitatea e importantă. Emisiile de carbon sunt responsabilitatea primordială a SUA și a țărilor dezvoltate, și în ultimii ani ai Chinei și Indiei. Dar, în același timp, țărilor nedezvoltate li se cere să își închidă sondele de gaze naturale și petrol (cum ar fi Guyana, Tanzania și Mozambique). Nu este echitabil, scrie Koonin.

11. Un posibil remediu pentru climă este, spune Koonin, continua „înverzire” a planetei. Între 1982 și 2001 producția agricolă a crescut cu 14% la nivel global. „Înverzirea” înseamnă mai multă absorbție a carbonului din atmosferă.

12. Koonin își exprimă și îngrijorarea pentru ducerea în eroare a oamenilor de rând. Oamenii de știință, spune el, nu sunt incoruptibili. Unii se folosesc de absența expertizei din rândul oamenilor de rând și inabilitatea noastră de a înțelege termenii aferenți, pentru a ne înspăimânta. În acest sens, Koonin recomandă independența oamenilor de știință de industriile care au de câștigat din promovarea unei ideologii climatice favorabile lor.

Autor:Petre Costea, Președinte ARN

Petre scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.