.st0{fill:#FFFFFF;}

Scrisoarea Deschisă: mai dorim să fim umani? 

Articole | 08/04/2023

O întrebare bizară? Nu tocmai. Dimpotrivă, cred că este un subiect și o întrebare potrivită în preajma prăznuirii Sfintelor Paște. Cu prilejul Sfintelor Paște sărbătorim nu doar Învierea Mântuitorului, ci și umanitatea noastră. Reînvierea umanității din noi, prilejuită de Înviere. Învierea a fost desemnată pentru noi, ființele umane. Un cadou dat umanității, o împlinire care continuă în noi imaginea Divinității.

Trăim în timpuri, însă, în care un număr în creștere dintre noi, adică din specia homo sapiens, nu mai doresc să fie ființe umane, ci altceva. Ce altceva încă nu e tocmai clar, dar ceva ce fenomenul transumanist caută să împlinească. Tentația spre dispariția și extincția intenționată a rasei umane e în creștere. Tehnologia a devenit o idolatrie pentru un număr în creștere dintre noi.

Nu e de mirare că ceea ce afirm eu a devenit deja un subiect de îngrijorare în creștere pentru filosofi, oameni de știință, și personalități influente din lumea tehnologiei, de genul lui Musk și Thiel.

Nu am depistat în presa din România discuții privind Scrisoarea Deschisă publicată săptămâna trecută de cei doi și semnată până acum de câteva mii de oameni de știință. Semnatarii solicită o pauză de 6 luni în dezvoltarea inteligenței artificiale. În doar ultimele câteva luni inteligența artificială / artificial intelligence, a făcut salturi neimaginabile, spre rău, spun semnatarii, dar spre bine, spun criticii lor.

Intitulată Pause Giant AI Experiments: An Open Letter / Opriți experimentele de inteligență artificială: O scrisoare deschisă, semnatarii își exprimă îngrijorarea că la viteza curentă cu care se dezvoltă inteligența artificială curând va fi imposibil pentru ființele umane să controleze direcția inteligenței artificiale. Există îngrijorări majore ca competiția între marile companii de inteligență artificială va crea creaturi artificiale cu o voință autonomă care își vor putea pune în minte chiar distrugerea rasei umane.

Scrisoarea Deschisă, deja semnată de peste 18.000 de persoane, o puteți citi aici: https://futureoflife.org/open…/pause-giant-ai-experiments/

Redau câteva dintre punctele majore ale Scrisorii.

• „Advanced AI could represent a profound change in the history of life on Earth … / Inteligența artificială avansată poate constitui o schimbare profundă în istoria vieții pe Terra”

• „AI labs are locked in an out of control race to develop and deploy even more powerful digital minds that no one – not even their creators – can understand, predict, or reliably control / Laboratoarele de inteligență artificială sunt prinse într-o cursă incontrolabilă pentru dezvoltarea și implementarea unor minți digitale pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le înțeleg, prevăd, sau pot controla în mod eficient”

• „We risk control of our civilization / riscăm controlul asupra civilizației noastre”

Autorii sugerează, pe lângă o pauză de 6 luni, ca autoritățile publice (ființele umane, adaug eu) să legifereze limite privind dezvoltarea inteligenței artificiale. Să asigure că inteligența artificială e pusă în folosul nostru, și nu desemnată ori dezvoltată împotriva noastră sau în detrimentul nostru ca specie umană.

Sunt de acord. Iată încă un exemplu care dovedește cât de relevante sunt valorile – inclusiv, dar și mai ales – cele creștine. O tehnologie lipsită de moralitate și busolă valorică e fără sens și, inevitabil, devine inamicul numărul unu al speciei umane.

Nu e treaba noastră să reconstruim realitatea, Terra ori Universul. Știm deja cine le-a făcut și cine le va face din nou. Este Cel Ce a Înviat și ne-a spus, acum 2000 de ani: „Iată, Eu fac toate lucrurile noi”.

Știința autentică este invenția lui Dumnezeu, creată pentru noi și pusă în folosul nostru. Inteligența artificială e invenția omului, intenționat pusă în competiție cu ființa umană, și desemnată să ducă la distrugerea noastră.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Scrisoarea Deschisă
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.