.st0{fill:#FFFFFF;}

Sfada la Davos 

Articole | 28/01/2023

Presa ne informează ca dl Macron s-a certat la Davos săptămâna trecută cu senatorul Manchin, democrat din West Virginia. După cum era de așteptat, presa "regresistă" i-a dat dreptate lui Macron.

Mr. Macron l-a confruntat pe Mr. Manchin cu cuvintele:

"îmi vătămezi țara" 
"you're hurting my country" 

Macron făcea aluzie la legislația masivă de 1,7 trilioane de dolari (de șase ori economia României!) adoptată de democrați anul trecut.

Ea conține componente masive pentru reorientarea economiei americane spre una pro-climă.

Toți cei 50 de senatori republicani s-au opus, iar democrații aveau nevoie de 50 de voturi pentru adoptarea legislației. Lipsea un vot: acela al democratului Manchin. Vice-președintele Harris a dat votul decisiv.

Pentru a fi convins să voteze pentru pachetul economic, Machin a impus condiții. Una dintre ele cerea ca majoritatea produselor reorientării economiei spre o direcție "pro-climă (climate friendly)" să fie fabricate în SUA și nu importate.

Legislația democrată a deranjat Bruxellesul, și chiar în aceste zile Bruxellesul dezbate posibilitatea adoptării uni proiect similar în Uniunea Europeană.

Ce relevanță are această sfadă ori ceartă pentru România? Macron, imatur cum mi se pare că este, știe să-și deschidă gură să pledeze cauza Franței. Liderii noștri politici tac chitic, așteptând "mila" occidentalilor.

Ne-au făcut de râs în 2022 privind Schengen și am rămas de căruță privind avantajele economice pe care le puteam sconta ca urmare a războiului din Ucraina.

În contrast, Polonia este o putere economică și politică europeană în devenire. Tocmai pentru că liderii polonezi își deschid gura, iar președintele lor pledează cauza Poloniei.

Poziția Occidentului în relația cu est europenii (și de fapt restul lumii) este : "totul în avantajul meu și nimic în avantajul tăuv (everything for me and nothing for thee)".

Doar la Beijing și Washington merge elita bruxelliană cu pălăria în mână. Pe când ai noștri își ridică pălăria când cei mai imaturi și aroganți lideri occidentali trec pe lângă ei.

Nu uitați: în 2024 trebuie să ne unim forțele să scoatem de la conducerea țării liderii timizi, ineficienți și ploconitori pe care îi avem astăzi. (Să nu uităm de asemenea: și plagiatori!)

Dacă România își dorește succes economic și un loc real la masa europeană de la Bruxelles, România are nevoie de un Manchin. O personalitate fermă cu priorități clare, care știe să negocieze.

Presa spune ca și Scholz e frustrat de influența mare a lui Manchin în relațiile economice transatlantice. Ceea ce nu e tocmai rău. Căci Germania este și a fost dintotdeauna cea care vine la negocieri cu atitudinea "everything for me and nothing for thee".


Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.