.st0{fill:#FFFFFF;}

Solidari cu fermierii români! 

Articole | 22/04/2023

Ungariei și Poloniei le pasă de fermierii lor. Dar celor din București nu le pasă de fermierii României.

Inundarea pieței europene cu cereale din Ucraina este o problemă. Putea fi evitată dacă Bucureștiul acționa la timp ca să prevină sărăcirea fermierilor români. Pentru fermierul român nu mai este rentabil să cultive cereale. Din această cauză pământul românesc nu produce cereale, dar le importăm pe cele ucrainene.

E bine să-ți ajuți vecinul când e la nevoie, dar nu în propriul detriment. Și fermierii români trebuie să trăiască din ceva, la fel ca și cei ucraineni. E primăvară și, pentru fermierii români, lucrurile nu se reliefează tocmai bine pentru vară, dar mai ales pentru toamnă.

UE poartă vina principală. Problema putea fi evitată acordând subvenții financiare fermierilor ucraineni și îngăduind tranzitul, dar nu descărcarea pe piețele interne ale UE a cerealelor ucrainene.

Nebunia lui Putin a îngrijorat țările africane care aveau nevoie de cerealele ucrainene. Contractele au fost semnate, dar Putin a blocat porturile și accesul navelor străine în porturile ucrainene pentru a fi încărcate cu cereale. Și-a făcut dușmani în Africa, dar în final africanii l-au iertat, după ce Putin a agreat să faciliteze tranzitul de cereale prin Marea Neagra prin înțelegeri cu Turcia și ONU.

Dar tranzitul de cereale pe uscat continuă și el din plin. Venind din Ucraina în Romania pe la Halmeu în martie, am observat un convoi imens (4-5 kilometri) de camioane ucrainene care încercau să treacă în România. Este potrivit să ne ajutăm prietenii când sunt în nevoi.

Dar mi se pare o exagerare și naivitate să ajuți pe cineva în propriul detriment. Interesele fermierilor români trebuiau protejate de la început și ei trebuie compensați pentru pierderile lor financiare. UE a creat problema și e treaba UE să o rezolve. Dar e și treaba Bucureștiului să intervină agresiv la forurile europene pentru a ne ajuta fermierii.

Problema putea fi evitată din start dacă UE ar fi subvenționat fermierii ucraineni la ei acasă. Acum trebuie să subvenționeze și fermierii români, polonezi, maghiari, slovaci etc. Din nefericire, UE e zgârcită. Plățile către fermierii români vor lua timp să fie efectuate, dar vor fi si cu mult sub suma reală pierdută de fermieri.

România ar trebui să urmeze exemplul Ungariei și Poloniei și să interzică tranzitul cerealelor ucrainene prin România, chiar dacă nu definitiv, cel puțin temporar până când lucrurile se clarifică.

Situația curentă denotă din nou timiditatea și lipsa de interes a clasei politice din România de a-i ajuta pe cei din casa lor, adică pe fermierii români.

Recomand, ca de obicei, expulzarea din Parlament, prin voturile voastre, a celor care dorm la cârmă, nu se pricep, sunt lipsiți de demnitate și încredere în sine, care se pleacă în fața celor care ne șubrezesc suveranitatea națională și permit să ni se ia mijloacele de trai.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

fermierii
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.