.st0{fill:#FFFFFF;}

Stimate oficialități ucrainene: respectați-ne ca români și aboliți „limba moldovenească”!  

Articole | 08/12/2022

Agreez cu dl Bogdan Aurescu: este vremea Kievul să renunțe oficial și imediat la „limba moldovenească”! Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a fost recent la București, unde dl Aurescu i-a solicitat, din nou, ca Ucraina să abroge „limba moldovenească”. Nu există limba moldovenească. 

E bine ca „limba moldovenească” să dispară și din mințile noastre. 

Acum aproape 120 de ani Nicolae Iorga a făcut o călătorie cu trăsura prin Bucovina de Nord, de la Cernăuți la Chișinău. Observa că la vest de satul românesc Mămăliga românii se identificau ca fiind „români” și că vorbeau limba „română„, iar românii de la est și sud de Mămăliga se numeau „moldoveni” și vorbeau limba „moldovenească„. Mămăliga e satul românesc din Bucovina unde Bucovina de Nord și Basarabia se alipesc. 

Observația lui Iorga mi-a fost și mie evidentă călătorind dincolo de Prut. E o observație care contrariază. Recensămintele populației din Ucraina pășesc pe urmele lui Stalin, inventatorul „limbii moldovenești”! Din nefericire, intuiția îmi spune că obiectivele oficialităților din Ucraina sunt identice cu cele ale sovieticilor când e vorba de etnia română. Cei 409.000 de cetățeni din Ucraina care la ultimul recensământ se identificau oficial ca fiind fie „români” sau „moldoveni”, nu constituie de fapt, pare să spună Kievul, un singur grup etnic. 

Diluarea etniei e o practică învechită, care nu își mai are locul în 2022. Vremurile acestea au încetat în 1918. Nădăjduim că Ucraina va înțelege acest lucru și ne va respecta identitatea etnică unică română.

Aboliți „limba moldovenească„!

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.