.st0{fill:#FFFFFF;}

Suntem din același neam 

Articole | 13/05/2023

Suntem același neam. Atunci de ce nu vrem Unirea?

Nu mi-a picat tocmai bine văzând că doar 33% dintre români doresc unirea „cândva” cu Republica Moldova și că nu vor să-și ajute „frații de peste Prut” cu trupe în cazul unei invazii ruse.

De unde vine oare indiferența asta din partea noastră? Credeam că suntem mai sensibili la acest subiect decât albanezii. Când Kosovo s-a desprins de Serbia nu a dorit alipirea de Albania, cu toate că albanezii din Albania, Kosovo și Macedonia sunt același neam.

Responsabilitatea pentru procentul acesta mic este și de partea „moldovenilor” de dincolo de Prut. La 30+ de ani de independență, majoritatea „moldovenilor” nu doresc nici ei unirea cu România. De partea lor, procentul mic e de înțeles: un procent ridicat din populația Basarabiei nu este română. Dar de partea noastră, procentul de 33% e de neînțeles.

Acum că am „dat de bine” și suntem în UE și NATO, tindem să nu ne pese de frații și surorile noastre care au un trai și o existență mult mai precară. Lipsa de educație de partea noastră, a celor de dincoace de Prut, e un alt motiv. Puțini dintre noi trec Prutul – să nu mai zic Nistrul! – pentru a cunoaște adevărații români istorici din zonele istorice române.

Înainte de tragerea marilor granițe în 1918, spațiul istoric românesc se extindea la 400.000 de kmp. Din acest spațiu imens am mai rămas cu doar 240.000 de kmp (aproximativ). Între România și Basarabia nu ar trebui să existe nicio graniță.

Nu ne împiedică nimeni să devenim o singură țară, decât clasa politică din Chișinău și București.

Cei din Chișinău visează cai verzi pe pereți: o Republică Moldova care să intre în UE și NATO cu o identitate aparte, fără unirea cu România. Iar timizii de la București se tem să ridice subiectul în forurile europene ori nord-atlantice de teama să nu „deranjeze” occidentalii, ori, cum se spune în engleză, upset the apple cart.

Români: dacă vreți să fiți recunoscuți și respectați în Europa și lume, trebuie să „deranjați” occidentalii. Trebuie să vă afirmați obiectivele și agenda națională și europeană în interesul vostru. Clasa politică din București ne-a turtit și deturnat capacitatea de a gândi în mod independent. Haideți să ne-o regăsim!

Respingeți clasa politică anemică și timidă din București!

Votați oameni cu viziune la alegerile din 2024!

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

neam
Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Alin Jian a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.