.st0{fill:#FFFFFF;}

Suntem Roma? 

Articole | 29/03/2021

Împărați senili ori nebuni. Pandemii. Declin economic. Barbari la frontierele imperiului. Declin valoric. Declin al familiei. Infanticid. Declin al cunoașterii meseriilor și al practicii agriculturii. Migrații necontrolate. Conflicte armate numeroase. Dispute interne între împărați și Senat. Conspirații politice. Trimiterea în exil ori ștergerea din memorie a împăraților indezirabili. Acestea erau unele din simptomele declinului Romei acum 1700 de ani. Ele sunt discutate cu lux de amănunte de Kyle Harper in The Fate of Rome, Climate, Disease, and the End of an Empire / Soarta Romei: climă, boli și sfârșitul unui imperiu (2017).

Atrage atenția în mod special capitolul intitulat Judgment Day / Ziua judecății (paginile 246 -287)

Simptomele și traiectoria spre punctul final al Romei antice, descrise de Harper in The Fate of Rome, se potrivesc asemenea unei mănuși cu simptomele și declinul societății globale din zilele noastre. Cel mai puternic om din lume, dl Biden, dă semne de epuizare mentală. Merkel, odată numită "mama Europei", e dezorientată, iar partidul ei e în colaps. Xi asaltează, asemenea unui barbar, Occidentul. Pandemiile de atunci sunt și astăzi. Plaga lui Ciprian din Secolul III ne amintește de mulțimea pandemiilor din doar ultimii 20 de ani: Zika, West Nile Flu, Camel Flu, SARS, Bird Flu, Swine Flu, Mad Cow disease, iar acum, COVID-19. Ele sunt dovada prezenței pandemiilor în perioadele de declin al oricărei epoci istorice, inclusiv a celei prezente.

China, Iranul, Coreea de Nord sunt țări "barbare" care își îndreaptă furia, dar și armele de distrugere în masă, înspre Occident. Declinul valoric și al familiei se manifestă peste tot. Tinerii nu mai văd niciun rost în familie, căsătorie ori în a aduce pe lume copii. Jumătate din tinerii sud coreeni nu vor copii.

Declinul Romei la scară mondială astăzi, am spune.

Hedonismul roman își are paralele în zilele noastre, cu deosebirea că astăzi e globalizat și că afectează toate clasele sociale și economice și, deci, majoritatea covârșitoare a populației planetei. Generația tânără e mai puțin interesată să învețe profesii noi. A fost ademenită să condamne "capitalismul" în favoarea unui stil de viață mai lejer, cu mai puțină muncă, salarii mari, și beneficii generoase care se extind din leagăn până la mormânt.

Migrațiile au devenit permanente, în fiecare colț al lumii, încurajate de multe ori din interior, dar și de organizațiile suprastatale.Dar mai există o paralelă care ne privește pe noi, creștinii, și pentru care suntem doar noi responsabili. În veacurile ostile și dificile ale declinului și prăbușirii Romei antice, în mijlocul haosului moral și al hedonismului de atunci, s-a plămădit creștinismul, iar apoi s-a extins fără precedent. În momentele finale ale Romei s-a produs triumful creștinismului. A apărut o lume nouă. Ieșită din haos. O viziune nouă. O perspectivă nouă. Învățături noi de genul Cetatea lui Dumnezeu și Cetatea Omului (St Augustine).

Da, suntem, putem spune cu multă certitudine, Roma. Putem însă spune că, la fel ca și creștinii Romei, noi creștinii de azi suntem în ascensiune? Că pe măsură ce declinul secular devine tot mai vizibil valorile creștine devin tot mai pronunțate? Că devenim mai sârguincioși în alfabetizarea personală în valori, dar și a lumii în declin în mijlocul căreia trăim? A lumii în care Dumnezeu a rânduit să trăim? Pentru vremuri ca acestea, asemenea Esterei?

Rămâne ca fiecare să răspundem acestei întrebări în dreptul nostru.Săptămâna aceasta e Săptămâna Patimilor în Occident. Cei care locuim în Occident e bine să începem această săptămână cu aceste gânduri în minte. Să nu privim spre Sfintele Paște doar ca spre o sărbătoare tradițională, ci ca spre una a reînnoirii, a renașterii interioare, una care poate reînvia, valoric, și Occidentul.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.


David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.