.st0{fill:#FFFFFF;}

They Killed my Mice / Mi-au omorât cobaii! 

Articole | 23/04/2021

Suntem dependenți de oamenii de știință, vrem nu vrem.Anii pandemiei au fost neobișnuiți pentru fiecare dintre noi. Pe mine, de exemplu, m-a pus în contact cu persoane deosebite ale căror vieți, cariere și profesii au fost afectate de pandemie. Scriam acum 3 săptămâni despre un client care refuza să vaccineze pacienții din motive de conștiință: vaccinurile sunt rezultatul testelor făcute pe fetusul avortat.

Recent am luat un client a cărui dilemă îmi amintește de laboratoarele din Wuhan, China, de mutațiile coronavirusului, de transformarea lui în COVID-19, de scurgerea lui din laborator și de infectarea întregii planete.

Clientul este un om în vârstă, în anii 80 ai vieții. Muncește pentru un institut de virusologie din zona în care trăiesc. Este un om de știință, încet la vorbire. Are înfățișarea unui bunic care îi iubește pe toți cei din jurul lui, și e extrem de inteligent. Dar, tot la două sau trei minute pe durata conversației noastre îmi reamintea pentru ce a venit să mă vadă: "they killed my mice / mi-au omorât cobaii", spunea el în mod repetat.

În ultimii 20 de ani, acest om de știință făcea experimente pe cobai, pe șoareci. Ambiția lui profesională a fost să găsească un vaccin împotriva bolii canavan / canavan disease. Boala aceasta nu este infecțioasă, nici letală. Se manifestă mai mult la copii.

Clientul meu a scos genele sănătoase din cobai și a pus în locul lor gene purtătoare ale acestei boli cu scopul de a găsi un leac. Cu ceva timp în urmă, instituția la care muncea i-a eutanasiat cobaii. Unora dintre noi asta ni se pare o poveste banală. Dar într-un stat de drept nu este. Este o treabă serioasă. Munca de cercetare este o formă de investiție personală, protejată de lege, o formă de proprietate, iar distrugerea ei poate, în anumite circumstanțe, duce la daune și despăgubiri legale.

Nu pot anticipa rezultatul acestui litigiu, dar o concluzie o pot împărtăși. Experimente de acest gen se fac în laboratoare de mulți ani și cu sutele. Probabil că în permanență se face muncă de cercetare într-o mulțime de proiecte virusologie. Nu este exclus, deci, ca munca de cercetare, deloc rău intenționată, să scape de sub controlul oamenilor de știință și să devină letală odată ajunsă în rândul populației.

Pandemia COVID-19, cred, este un astfel de exemplu. Știința și factorul uman pot cauza pandemii, dar, ironic, ne punem încrederea tot în știință și în oamenii de știință ca să descopere remediile. Suntem dependenți și de ei.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.