.st0{fill:#FFFFFF;}

Uimitoarea reziliență a Creștinismului în era digitală 

Articole | 08/05/2024

Uimitoarea reziliență a Creștinismului în era digitală

Tot mai des dau peste noi apariții editoriale care văd lucruri pozitive în creștinism și le explică pe înțelesul tuturor. De exemplu, o carte recent publicată afirmă ca dintre toate religiile lumii, creștinismul a fost acela care s-a adaptat cel mai ușor și benefic la tehnologie și la evoluția ei, fără însă a-și modifica doctrina. A folosit tehnologia mai bine decât orice religie pentru a-și promova doctrina și a atrage adepți.

Autorul este Fergus Butler-Gallie, iar titlul cărții este Touching Cloth: Confessions and Communions of a Young Priest.

Butler este un tânăr preot anglican care vede în tehnologie un sprijin folositor pentru răspândirea doctrinei creștine în rândurile britanicilor, dar mai ales al tinerilor. Statisticile britanice sunt îngrijorătoare: doar 2% dintre tinerii Marii Britanii între 18 și 24 de ani se identifică cu Biserica Anglicană, Biserica oficială a Marii Britanii. Tehnologia este deci, un instrument indispensabil pentru a penetra mintea și interesul tinerilor atât de dependenți de – dar și fascinați – de tehnologie.

Redau câteva din concluziile uimitoare ale lui Butler:

„Christianity has a remarkable ability to adapt to each age and technology that it encounters, all with the specific intention of changing the world to make it closer to the vision of God / Creștinismul a dovedit o abilitate remarcabilă de a se adapta la fiecare eră și tehnologii pe care le întâmpină, și toate acestea cu intenția specifică de a schimba lumea și a o apropia mai mult de viziunea lui Dumnezeu”.

Și nu e de mirare. Prima carte tipărită după invenția tiparniței a fost Biblia. De atunci încoace, creștinii au folosit tehnologia cu mult succes pentru a-și face cunoscută doctrina și a câștiga adepți peste tot în lume.

O concluzie la fel de încurajatoare este, tot în cuvintele lui Butler, că: „organized Christianity has invariably gone wherever popular culture has taken it. From reactions to the Antonine Plague, via the printing press to the spread of televangelism: Christians have seized on societal and technological changes as opportunities to spread their faith / Creștinismul instituțional s-a extins pretutindeni unde cultura pop l-a dus. De la reacțiile la Plaga Antonina, prin tipografie și la răspândirea televangelismului, creștinii au adoptat schimbările tehnologice și sociale ca oportunități să-și extindă credința”.

Iată niște concluzii adevărate și încurajatoare.

Mulțumim în mod special generației tinere de creștini din România care stăpânește tehnologia cu multă dexteritate, dar, în plus și chiar mai important, doctrina Adevărului pe care o propovăduiesc și răspândesc prin tehnologii de ultimul răcnet și cu o eficacitate si entuziasm remarcabile.

Ofer o recenzie a cărții lui Butler: https://www.ft.com/.../60ad14af-6732-4ff2-a093-18ef15ca357f

era digitală



David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.