.st0{fill:#FFFFFF;}

Un apocalips nou pe care ni-l creăm singuri: inteligența artificială 

Știri | 19/03/2021

"Iată eu fac toate lucrurile noi" spune Cel ce Vine, spre finalul Cărții Apocalipsa. Oamenii de știință încep să șușotească între ei că ne îndreptăm spre un apocalips în care omul e cel care încearcă să "creeze toate lucrurile noi".

Imaginea aceasta mi s-a părut tentantă citind Who Should Stop Unethical AI / Artificial Intelligence (At artificial intelligence conferences researchers are increasingly alarmed by what they see) (Cine ar trebui să stopeze inteligența artificială? La conferințe despre inteligența artificială cercetătorii sunt tot mai alarmați de ceea ce văd)

Alarmați ar trebui să fim și noi, oamenii de rând care nu ne pricepem la știință și, mai ales, la inteligența artificială, nano-tehnologie și lucruri similare. Nouă de pasă de democrație, dar o elită a oamenilor de știință, pe care nu o putem controla, nici chiar prin mijloace politice, ne pot crea un infern real, un punct final al existenței. Asta nu este concluzia mea, ci concluzia celor care pretind a fi experți în etica inteligenței artificiale.

Articolul pe care vi-l recomand a fost publicat pe 15 februarie de un expert în etica inteligenței artificiale (IA). Într-un lung articol, el analizează subiecte și teme care se discută tot mai frecvent la conferințele privind IA, la care a participat și el în ultimii ani, inclusiv în noiembrie 2020.

Concluziile lui trebuie să ne dea și nouă de gândit: știința și puterea ei, manifestate în primul rând prin IA, se distanțează tot mai rapid de noi și structurile noastre civile și politice. Unii experți chiar se întreabă "whether science could or should be stopped / dacă știința poate fi ori ar trebui să fie stopată".

Scientismul, adică închinarea la știință, ne-a scăpat de sub control, ne spun experții. Se ivesc situații în care guvernele refuză să mai finanțeze cercetări științifice care "amenință societatea / research which poses a threat to society …

"Menționez trei (3) din domeniile de îngrijorare ale experților privind inteligența artificială, urmând ca cei interesați să citească restul articolului."

First category includes the kinds of AI that could easily be weaponized against populations / în prima categorie sunt variantele de IA care ușor pot fi transformate în arme de anihilare a populației". Posibilitatea aceasta deci există și, fără îndoială, este una apocaliptică."

Second, there is the automated weapons reaserch / În al doilea rând este cercetarea în domeniul automatizării armelor". Automatizarea armelor înseamnă, ca în filme, înzestrarea de către ființele umane a roboților ori ființelor artificiale, cu abilitatea de a purta conflicte de anihilare reciprocă.

Care grup de roboți sunt "băieții buni" și care grup de roboți sunt "băieții răi"? Pericolul exprimat de experți este că roboții pot fi scăpați de sub control pentru a-și întoarce armele împotriva celor care i-au creat, adică noi, homo sapiens."

Third, there are the tools to create alternate sets of reality, such as fake news, voices or images / în al treilea rând, există unelte care pot crea variante alternative ale realității, cum ar fi fake news, ori voci și imagini alternative". Pericolul acesta este ușor de înțeles: inteligența artificială poate crea o realitate paralelă care ușor poate fi scăpată de sub control și care transmite ființelor umane reale vești false, imagini false și voci false.Consecințele, oricine își poate imagina, nu pot fi decât apocaliptice.

Peter Costea, Președinte Alianța Renașterea Națională


Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.