.st0{fill:#FFFFFF;}

Un climat de frică, nu o criză climatică (II) 

Articole | 05/08/2021

Primul punct discutat de Lomborg în cartea lui este cel evident nouă tuturor: mass media ne bombardează cu mesaje apocaliptice, dar false privind clima.

 Ni se spune că dacă nu facem ceva radical în următorii 9 ani (nu e o glumă, în 9 ani), pierdem planeta și murim cu toții (“climate change is destroying our planet and threatens to kill all of us”).

Ni se sune că “incinerăm planeta” (“News outlets refer to the “planet’s imminent incineration”). Încălzirea globală ar putea duce la extincția speciei umane în doar câteva decenii (“Analysts suggest that global warming could make humanity extinct in a few decades”).

Mai avem la dispoziție doar nouă (9) ani să salvăm planeta (”Recently, the media has informed us that humanity has just a decade left to rescue the planet, making 2030 the deadline to save civilization”).

Modificările climatice sunt mai iminente și distrugătoare, ne spune masss media, decât un război global atomic.

Titlurile acestea alarmante terifiează generația tânără, chiar și copiii. Generația tânără iese în stradă și solicită auto-extincția speciei umane.

 Mișcarea pentru extincție e deja la modă în Occident, în special în Marea Britanie și Germania. Iar, de când Greta Thunberg a început să bată planeta în lung și în lat cu mesajul ei apocaliptic, în generația tânără occidentală s-a stârnit o ură fără precedent împotriva părinților și bunicilor lor.

Generația bunicilor din anii 50 și părinții lor au dus, prin politicile lor, lumea la 9 ani de extincție.

Chiar și copiii, spun psihologii, trăiesc cu frică (“Children live in fear. Chlidren are terrified”).

Generația în vârstă este în defensivă, făcându-și o mea culpa și simțind o oarecare vinovăție față de faptul - asumat, nu dovedit ori capabil de a fi dovedit - că ar fi distrus planeta și clima planetei până la un pas înaintea extincției.

Nu e de glumă. Copiii sunt îngroziți. Un sondaj de opinie din 2019 făcut de Washington Post indică faptul că 57% dintre minorii între 13 și 17 ani se tem de modificările climatice, 52% sunt mâniați din această cauză, și 42% au un simțământ de vinovăție (Pagina 5).

Unii copii spun că renunță la educație pentru a nu deteriora clima. Deplasarea la școală înseamnă, pentru ei, consum de carburanți, emiterea de dioxid de carbon, și “încălzirea” planetei.

La scară națională, ar însemna că peste 10 milioane de copii americani se tem de modificările climatice.

Cu aceste gânduri provocatoare de început de carte, Lomborg se lansează într-o analiză lucidă desemnată să dezmembreze argumentele alarmiștilor ideologiei climatice.

Descoperirile făcute de oamenii de știință privind trecutul, prezentul, și (probabil) viitorul climei au rămas constante în ultimii 20 de ani.

Nimic nou nu a fost descoperit. Ce e nou, însă, e "iraționalitatea" retoricii privind schimbările climatice. Lomborg îi acuză pe politicieni în primul rând. Clima zice el, a devenit o "sperietoare de ciori", astfel că astăzi, conform datelor publicate în carte," jumătate din populație crede că modificările climei vor duce la extincția umanității /half the population believes climate change will extinguish humanity ".

Lomborg argumentează contrariul, afirmând că "știința climei dovedește că teama de un apocalips climatic este nefondată /the science shows us that fears of a climate apocalypse are unfounded".

Pe de altă parte, adaugă el, încălzirea globală este reală, dar poate fi contracarată ("Global warming is real, but it is not the end of the world. It is a manageable problem / Încălzirea globală este reală, dar nu e sfârșitul lumii. E o problemă care poate fi contracarată").

NOTĂ: În postările următoare voi continua recenzia cărții lui Lomborg


Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.