.st0{fill:#FFFFFF;}

Urmează Transnistria? Is Transnistria next? 

Articole | 24/02/2022

Afirmam cu ceva timp în urmă că acțiunile lui Putin în Europa de Est par să fie premeditate.

Anexarea Crimeii în 2014 a fost premeditată și pregătită dinainte.

Nu a fost o coincidență că în toamna aceluiași an au început acțiuni militare în zonele separatiste pro-ruse din Donetsk și Lugansk.

Occidentul a transformat sud-estul iredentist al Ucrainei într-un conflict înghețat, făcând absolut nimic să sprijine Ucraina să-și reafirme suveranitatea națională peste acea regiune.

Acordurile de la Minsk din 2014 au recunoscut situația de fapt din zonă, Putin scontând un scor favorabil în detrimentul Occidentului.

În 2021 și 2022 Putin a folosit zonele iredentiste pentru a pune presiune asupra Occidentului.

A recunoscut la începutul săptămânii independența acestor zone, iar acum le promite ajutor militar în cazul în care Ucraina va încerca să își extindă autoritatea asupra acestor zone.

Tot mai mulți dintre noi devenim neliniștiți de ceea ce vedem în sud-estul Ucrainei.

Dar foarte mulți dintre noi rămân indiferenți. Privim evenimentele acestea ca pe un spectacol politic, un joc politic între Biden și Putin.

În opinia mea, cred că e irelevant dacă e sau nu e un joc politic. E important să ne dăm seama că aceste evenimente se petrec în sfera de securitate a României, inclusiv în Marea Neagră, deci și mai aproape de casă.

În acest context întreb, retoric, daca nu cumva urmează Transnistria. Nu mă îndoiesc că strategii militari ruși deja au gândit o strategie de extindere a prezenței ruse în Transnistria printr-un mod de acțiune similar cu cel de până acum aplicat în Crimeea și sud-estul Ucrainei.

Nu știu dacă aceasta perspectivă este luată în calcul de autoritățile României ori dacă îi preocupă.

Dacă încă nu, ar trebui să îi preocupe. Este momentul oportun ca România să includă Transnistria în discuțiile prezente.

Odată aplanate conflictele cu Ucraina, adică printr-o Ucraina ciuntită teritorial, va fi prea târziu. Ne vom obișnui cu un status quo nou și diferit, iar marea amenințare la adresa României, Transnistria, va continua să ne sfideze în față.

Au trecut 8 ani între aventurile lui Putin în Crimeea și sud-estul Ucrainei și situația critică a acestor zile.

Nu este exclus ca în 2030 Transnistria să fie focarul unui nou conflict între Occident și Rusia.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.