.st0{fill:#FFFFFF;}

Viitorul planetei: fără oameni? (II) 

Articole | 19/05/2021

Dacă vor mai fi în viitor oameni pe planetă depinde de noi, de ființele umane acum în viață, de modul în care abordăm sau nu viitorul, de interesul în a asigura un viitor pentru umanitate, și de modul în care gândim privind factorii esențiali care asigură viitorul: viața, procrearea și sexualitatea.

Parlamentul European ne avertizează că presupusele modificări climatice periclitează viitorul planetei. Că avem nevoie de o planetă și jumătate pentru a ține în viață anual cele aproape 8 miliarde de ființe umane care trăiesc pe planetă, ceea ce e o gogomănie a ideologiei climatice.

Seculariștii se gândesc la planetă mai mult decât la oameni. La o planetă care, spun ei, are nevoie de o climă mai adecvată decât cea cu care am trăit de mii de ani. De un viitor în care ființele umane, norocoase să nu fi fost avortate, vor fi scos din vocabularul uzual cuvintele "e prea frig"; "e prea cald"; "e mare secetă"; "plouă prea mult", etc.

Ce rost, însă, are să plănuim un viitor al planetei din perspectiva climei și cu o climă perfectă, și să ignorăm faptul că ne aflăm în pragul celui mai dezastruos declin demografic cunoscut istoriei. La ce, sau cui, mai bine zis, folosește crearea, prin intermediul științei și tehnologiei, a unei clime perfecte dacă oamenii vor dispărea de pe planetă?

Demografii și sociologii au devenit tot mai solicitați în ultimele luni. Emit studii peste studii care dovedesc că ne îndreptăm spre un abis demografic. Luna trecută am dat peste primul articol care, în opinia demografilor, ar putea dovedi că umanitatea a atins punctul unui declin demografic ireversibil, un tipping point, a point of no return.

Nu agreez în totalitate cu această ipoteză. Dar studiul care susține ipoteza, publicat în 2019, e bine să fie cunoscut și în România și de fiecare dintre noi. Conform acestui studiu, femeile americane care își doresc un copil (sau copii) sunt în minoritate. Doi sociologi americani au obținut aceste date ca urmare a unor interviuri luate la 1000 de femei între 18 și 22 de ani în Michigan.

photo of baby holding person's fingers

Pe baza răspunsurilor tinerelor, sociologii le-au împărțit în șase categorii, de la “progresiste” la “conservatoare” și categorii intermediare. Doar 36% dintre ele au declarat o dorință “pozitivă” sau “foarte pozitivă” de a fi mame, iar 63% dintre ele o absență totală ori marginală de a fi mame. Cele 36% sunt femeile tradiționale și religioase, iar celelalte sunt femeile “progresiste”, carieriste, feministe, și alte categorii similare.

Reacția imediată ar putea fi că acest studiu nu este “representative / reprezentativ”, în sensul că nu reflectă gândirea femeilor americane în general datorită numărului mic de respondenți. Critica aceasta este normală și bine întemeiată. Cu toate acestea, ea reprezintă o fereastră, chiar dacă mică, spre zonă de gândire a femeilor tinere privind procrearea, și prioritizarea carierei în raport cu procrearea.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

David Mondoc a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.