.st0{fill:#FFFFFF;}

Vin în ajutorul lui McNeil 

Articole | 15/03/2021

Donald G. McNeil, Jr. A fost demis de New York Times în 1 martie 2021 după o carieră de 45 ani cu ziarul. Un mare și experimentat jurnalist, se poate spune că McNeil și-a dăruit jumătate din viață celui mai influent ziar din lume. Demisia a avut loc după ce a spus opinii politice care au plecat de la linia oficială a NYT.În august 2019 McNeil a însoțit un grup de studenți americani în Peru și a ținut trei prelegeri. El și-a exprimat opiniile care se pot califica corect ca conservator sau mai ales așa, dar clar neconformist după standardele jurnalismului de astăzi. Printre alții, el și-a exprimat opinia eretică că colonialismul a avut consecințe negative și pozitive asupra teritoriilor colonizate. Șocați de ceea ce au auzit, elevii și părinții lor s-au plâns directorilor de la New York despre vocea disensibilă a lui McNeil. Indoctrinati in facultate sau de media online, elevii si parintii lor au fost surprinsi sa realizeze ca inca mai exista in preajma altor persoane care detin si exprima vederi care difera de ale lor. 

De ce scriu aceste rânduri? Să sune alarma pentru cei care sunt dispuși să asculte: cenzura și anularea culturii au scăpat din mână. Diversitatea și gândirea liberă sunt distruse în numele diversității și dreptul de a nu fi jignite.

Dar există un alt motiv, mai important, pentru care scriu. Seculariștii se prefac că au o perspectivă plenară asupra tuturor lucrurilor, de la istorie, cultură, evenimente, politică până la orice altceva care implică gândirea sau experiența umană. Cu toate acestea, opiniile lor dezbină, anihilează, devorează, sunt intolerante, nu recunosc nicio disidență, împing victimele într-o cușcă și condamnă-i la o condamnare ireversibilă.

Și creștinii au o perspectivă plenară. Cu toate acestea, perspectivele lor se unesc, punte și vindecă relațiile retezate, vindecă rănile, reconstruiesc ceea ce a distrus secularismul. Dovada mea, ironic, este propria mea călătorie în Peru, dar în decembrie 2009, cu zece (10) ani mai devreme decât călătoria lui McNeil.

Ca și McNeil, am călătorit și eu la Aquas Calientes, micul cătun incaș pus la poalele lui Machu Picchu. După ce am ajuns acolo am simțit un impuls de a mă conecta cu comunitatea evanghelică locală. Tinerii de la recepția hotelului au tras câteva linii pe notele mele care m-au ajutat să ajung la biserica baptistă a satului.

Speram să-l întâlnesc pe pastor. Am bătut la ușă și o femeie incașă a deschis ușa. M-a privit în sus și în jos, incredibil, iar când am întrebat să-l văd pe pastor, mi-a răspuns că ′′ el pastor ′′ nu era acolo. I-am spus că sunt un ′′ gringo din Texas ", dar și creștin. Ea m-a invitat înăuntru. Am acceptat. Sanctuarul de dimensiuni medii a fost folosit chiar în acel moment de un grup de aproximativ douăzeci (20) de femei pentru o întâlnire de rugăciune. Scaunele erau trase în cerc și femeile se așezau jos. M-au privit cu uimire și neîncredere aparentă și am reciproc. Încă nu au existat zâmbete pe fața lor. În spaniolă stricată, le-am spus ce i-am spus doamnei de la ușă: am fost un gringo din Texas dar și creștin. M-au rugat să iau un loc și am făcut-o.

M-au rugat să spun câteva cuvinte. În aceeași spaniolă ruptă le-am spus câteva propoziții despre mine și despre obiectul călătoriei mele în orașul lor. Obiectul călătoriei mele a făcut o mică diferență pentru ei. Mii de gringo au trecut prin orașul lor în fiecare an pentru a-l vizita pe Machu Picchu, motivul pentru care Aquas Calientes chiar a existat pe hartă.

Dar când am început să vorbesc despre Iisus, s-au relaxat. Zâmbetele au început să apară pe fețele femeilor, ochii lor erau fixați pe gringo care vorbea limba lor, dar de data aceasta perfect, fără accent: era limba pe care o vorbesc toți creștinii din întreaga lume. Limbajul care vine din inimă, scoate aceleași sunete și folosește aceleași cuvinte. Un limbaj spiritual: Hristos Iisus.

Am luat apoi Biblia Sagrada pe care mi-au dat-o și le-am citit Psalmul 23 Luminozitatea din ochii lor a devenit cu atât mai strălucitoare ca și zâmbetele lor. M-am așezat și pur și simplu m-am uitat. Aceste femei au fost surorile mele în Hristos. Am fost unul în Hristos. Eram pe aceeași lungime de undă. Hristos ne-a unit.

Femeile Inca și Mestizo au făcut atunci ce fac toate femeile creștine când se adună pentru rugăciune. Nu păreau incomozi că un om sau un alb, în acest caz, au dat buzna. Ei au citit din Biblie și au împărtășit reciproc rugăciuni, îngrijorări și problemele și necazurile zilei care i-au preocupat. Doar am stat acolo și am ascultat. Și m-am uitat. Și m-am rugat.

Apoi au urmat rugăciunile, lungi, pasionale, în timp ce femeile s-au rugat cu rândul. S-au rugat unul pentru altul. S-au rugat pentru familiile lor. Pentru copiii lor. Pentru copiii copiilor lor. Pentru nepoții lor. Pentru soții pentru fiii lor și pentru soții pentru fiicele lor. Pentru sănătatea lor. Pentru trezirea spirituală în Peru. Pentru pace în familiile lor. Pentru pace și unitate în bisericile lor. Pentru unii dintre soții lor plecați la muncă în câmpurile petroliere din Amazonia, sau în armată sau forțe de securitate patrulând pe drumurile și autostrăzile din munții periculoși din Peru. Pentru afacerile lor Pentru fericire. Și apoi, s-au rugat și pentru ′′ hermano Pedro Asta am fost eu.

Nu am spus niciodată această poveste. Dar concedierea lui McNeil m-a determinat să scriu câteva rânduri. Vestul este pierdut. Derutat. Deconectat de realitate. Dezorientat. Dezrădăcinat. Nemorat. În derivă în ideologiile zilei, totul într-o stare de confuzie. Toate în vogue pentru o generație sau ceva, și apoi dispar. Ideologii care creează ceartă, conflict, nemulțumire, confuzie.

Și iată-mă, la poalele lui Machu Picchu. În unitate totală cu creștinii din Peru. Femeile incași și mestizo din Aquas Calientes nu m-au văzut ca pe un ′′ colonizator," un ′′ gringo ′′ ostil sau occidental, cineva care le-a ′′ furat ′′ pământul, țara sau și-a strămutat religiile antice, m-au privit ca pe unul dintre ei Fraților. Unul în Hristos și unul cu Hristos. Aceasta este marea diferență dintre secularism și credința sfinților. A venit secularismul la furat și distrus. Credința vine să unească și să vindece.

Peter Costea, Președinte ARN


Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.