.st0{fill:#FFFFFF;}

Vom tremura de frig iarna asta? 

Articole | 16/10/2021

Politicile climatice ale guvernaților, noi și vechi, se dovedesc falimentare în aceste zile când vremea s-a răcit considerabil în toată țara și cetățenii se așteaptă cu îngrijorare la facturi excesive și ridicate.

Exagerat ori nu, citim că facturile vor putea crește de chiar și 10 ori în comparație cu anul trecut.

Peste tot, inclusiv în lumea occidentală, guvernanții și guvernații sunt îngrijorați de escaladarea rapidă a prețurilor la carburanți.

În ultimele zile nimeni nu mai vorbește de Greta Thunberg, ci, asemenea unor romane de suspans și spionaj, de Administrația Biden care negociază, pe ascuns, spun gurile rele, cu Exxon și alți giganți mondiali ai energiei, asigurarea producției energetice pe timpul iernii.

Corect, același domn Biden care acum un an anunța că dacă va fi ales președinte va distruge industria energetică americană responsabilă, zice el, pentru (presupusa) dereglare a climei.

La fel stau lucrurile și în Franța, unde candidații la alegerile prezidențiale de anul viitor au demarat un duel între green deal v. fossil fuel deal.

Doar în România, ai noștri guvernanți, începând cu dl Cioloș și dl Iohannis, se fac că plouă. Promit să acopere facturile excesive.

Din nefericire, România este de două ori perdantă la acest capitol, datorită faptului că guvernații noștri sunt robi politicilor climatice ale EU, iar în timpul verii nu s-au gândit la iarnă.

Sunt perdanți și pentru că scot bani din buzunarul public pentru a plăti facturile excesive când, dacă ar fi adoptat o politică energetică realistă, ar fi putut pune sume imense în buzunarul public.

Să privim lucrurile obiectiv și să le analizăm la rece. Conform unui studiu din 2018, România produce 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Ne aflăm pe locul doi în EU la producția de gaze naturale. Anul viitor Olanda, care e pe locul întâi, își va reduce drastic producția de gaze naturale.

E posibil ca până în 2030 România să-și epuizeze resursele de gaze naturale din teritoriul ei. Dar, resursele aferente României din Marea Neagră erau estimate, în 2018, la 200 de miliarde de metri cubi. 

Asta înseamnă o producție suplimentară de gaze naturale pentru încă 20 de ani.

Se estimează, de asemenea, că resursele totale de gaze naturale ale României sunt undeva în jurul a 725 de miliarde de metri cubi.

Doar exploatarea resurselor din Marea Neagră ar crea, conform studiului citat mai sus, 30.000 de locuri de muncă.

Un număr imens de locuri de muncă, bine plătite, care ar ridica nivelul de trai a zeci de mii de familii din România.

Una dintre marile tragedii ale ultimului deceniu pentru România a fost politica ei energetică dezastruoasă.

Resursele energetice ar putea îmbogăți România peste noapte și transforma într-o mini-Norvegie. Dar, unde nu-i cap, buzunarul e gol.

Guvernanții noștri nu doar sunt deficitari când e vorba de valori, dar sunt deficitari și la capitolul industriei energiei. D

acă munceau cu cap, în acest an banii ar fi intrat în buzunarul public din industria energetică, în loc să fie scoși pentru a plăti facturile imense cauzate de politica lor energetică dezastruoasă.

Implică-te în renașterea României

Avem multe lucruri de făcut. Poți contribui în multe feluri și în domenii de activitate diverse, în funcție de experiență și posibilități: zilnic sau săptămânal, minute sau ore, progresăm puțin câte puțin, dar sigur.

Autor
Peter Costea
Președinte ARN
Peter scrie articole în mod voluntar pentru ARN. Dacă și tu poți scrie articole sau vrei să contribui cu altceva, alătură-te echipei de voluntari!

Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.