.st0{fill:#FFFFFF;}

Aspecte etice ale vaccinărilor – conexiunea între copiii avortați și vaccinurile anti Covid-19 

Comunicate de presă | 13/03/2021

La începutul săptămânii am primit la ARN următorul mesaj din partea unui cetățean: 

"Sunt interesat de o opinie avizată cu privire la moralitatea vaccinării împotriva COVID-19 cu vaccinurile disponibile la acest moment în România. Motivul acestei solicitări este informația de pe site-ul Guvernului României cu privire la vaccinul AstraZeneca, potrivit căreia substanța activă din vaccin este obținută pe embrioni umani. La vaccinurile BioNTech/ Pfizer și Moderna se precizează că substanța activă din vaccin este obținuta în vitro. Ce înseamnă asta? Precizez că personal sunt împotriva avortului și a oricăror practici și tehnologii care aduc atingere demnității umane și nu sunt în concordanță cu învățătura creștină."

Mulțumim acestui cetățean pentru întrebare și comentariu. Este prima data când discut subiectul, dar din fericire am monitorizat, parțial trebuie să spun, evoluția acestui subiect extrem de important pentru creștini.

Răspunsul care îl dau la întrebarea de mai sus nu îmi aparține mie, ci unor gânditori și intelectuali pro-viață și pro-familie catolici din SUA pe care îi respect și pe care îi citesc de mulți ani. În opinia lor, creștinii pot, fără remușcări de conștiință, să se vaccineze cu vaccinurile produse de AztraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna și Pfizer. Explicația acestor intelectuali (Ryan Anderson, Robert George și Carter Snead) conține date și argumente tehnice asupra cărora eu nu am expertiza. Acum două zile, pe 11 martie, Anderson, George și Snead au emis o Declarație din care dau două fragmente.

În primul rând, ei recunosc că "there is a technical causal linkage between each of the current vaccines and prior abortions of human persons / există o relație de cauzalitate între fiecare vaccin curent și avortul anterior al ființelor umane". Asta înseamnă că, așa cum mulți dintre noi am speculat ori știut, vaccinurile pe care unii dintre noi le luăm, sunt rezultatul, parțial ori întreg, al experimentelor făcute pe fetusul uman avortat.

În al doilea rând, ei conchid că "vaccine use [does not] contribute to the evil of abortion or shows disrespect for the remains of unborn human beings. Accordingly, Catholics, and indeed, all persons of good will who embrace a culture of life for the whole human family, born and unborn, can use these vaccines without fear of moral culpability / utilizarea vaccinurilor nu contribuie la imoralitatea avortului și nu dovedește lipsă de respect față de ființele umane nenăscute.

În consecință, catolicii și toți oamenii de bună credință care împărtășesc o cultură a vieții față de întreaga familie umană, născută și nenăscută, pot folosi aceste vaccinuri fără teama de culpabilitate morală.

În ianuarie, Melissa Moschella, profesor de drept constituțional, pro-viață, a publicat și ea argumente care duc la aceeași concluzie: vaccinurile contra COVID-19 nu sunt "morally compromised / compromise moral". Meritul articolului lui Moschella este că ea își explică concluzia și din perspective științifice. 

Întrebarea cu care am început acest comentariu estre extrem de relevantă și crucială pentru creștini. Personal, eu nu sunt chiar confortabil cu concluzia intelectualilor de mai sus. Dar decizia finală privind vaccinarea aparține fiecărui creștin, în lumina convingerilor proprii și a conștiinței.

În opinia mea, însă, argumentul etic este un argument în plus împotriva obligativității vaccinării. Știind că vaccinurile sunt un rezultat, parțial ori în întregime, al experimentelor pe fetusul avortat, avem toată libertatea, ca și creștini și persoane pro-viață, să refuzăm vaccinarea și pașapoartele de vaccinări, pe motive de conștiință.

E ironic, adaug în final, că ființele nenăscute, cu inocența lor, ne vin în ajutor să ne păstrăm noi, viii, sănătatea și viața.

Alătură-te Alianței Renașterea Națională! Vă rugăm să alocați câteva secunde pentru a completa formularul de contact.

Peter Costea, Președinte Alianța Renașterea Națională


Petrean Beniamin a publicat în mod voluntar acest articol. Implică-te și tu în renașterea României!

Abonează-te acum la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Urmărește-ne pe rețelele sociale și distribuie conținutul acestui articol. 


Articole din aceeași categorie
Rămâi la curent cu noutățile și proiectele pe care le avem în desfășurare, progresul și modul în care poți contribui în mod concret.